De Spaanse taal

¿Habla español?

Tegenwoordig is het voor de vakantieganger niet altijd een must om Spaans te kunnen spreken in Spaanssprekende landen. Met Engels en Duits of gebarentaal kom je een heel eind in de goede richting, of niet? Het leggen van contact met de plaatselijke bevolking, maar ook communicatie en zelfredzaamheid bij het reizen of bij het zaken doen is een andere kwestie.

Ah, habla español!

Als je (een beetje) Spaans spreekt zul je in staat zijn om aan je verblijf in welk Spaanssprekend land dan ook, iets extra’s toe te voegen. Je wordt niet meer gezien als de toerist van 13 in een dozijn, als iemand aan wie men alleen maar geld kan verdienen. Je wordt serieus genomen. Men waardeert en respecteert de moeite die je neemt om Spaans te spreken. Immers door de plaatselijke bevolking in hun eigen taal aan te spreken zul je ontdekken dat je daarmee deuren opent die anders voor je gesloten zouden blijven. Tot je schrik zul je ook merken dat Spanjaarden heel snel weer vergeten dat je ‘een beginner’ bent. Ze horen je een woordje zeggen en ratelen meteen over je heen. Beschouw die enthousiaste reactie als een compliment, ze begrijpen wat je zegt! Tijdens de les krijg je van mij genoeg tips, woorden en oefeningen om die snelle babbel af te remmen, om een beetje regie in eigen hand te houden.

 

10 Tips van Vic om het Spaans makkelijker te leren:

  1. Start met het leren van aanverwante woorden uit andere talen. Bijvoorbeeld: noche lijkt op night en nuit.
  2. Introduceer het Spaans in je dagelijkse taal: denk aan social media, radio en TV.
  3. Je hebt niet veel woorden nodig om de taal te spreken. Het officiële Spaans omvat ongeveer 93.000 woorden. Met 2000 woorden kom je, als beginner een heel eind. Als gevorderde heb je 7.500 woorden onder je pet….euh…sombrero.
  4. Zoek mogelijkheden om te converseren: het oefenen in de praktijk met studiegenoten werkt super stimulerend.
  5. Gebruik meerdere bronnen om te oefenen. Bijvoorbeeld Apps zoals Duolingo en Babbel. Denk ook bijvoorbeeld aan WhatsApp of FB met Spaanssprekende vrienden.
  6. Zoek een studievriend: samen studeren en oefenen stimuleert.
  7. Ga zelf ‘lesgeven’: als je oefent in het aan jezelf of aan anderen uitleggen zal je de eigen taalvaardigheid meer ontwikkelen.
  8. Instaleer een woordenboek op je smartphone (bijvoorbeeld Prisma woordenboek). Bepaalde woorden snel opzoeken en gebruiken in specifieke situaties helpt om ze te onthouden.
  9. Gedraag je als een kind: spreek en schrijf onbevangen en heb geen angst om fouten te maken.
  10. Toets en oefen je vaardigheden in de praktijk. Bezoek een Spaanssprekend land of doe mee met de gespreksavonden op maandag.

Victor Sánchez