Beter worden met Victor


Afkomst

Ik ben geboren in Almendral. Dit Spaans dorpje werd in de 13e eeuw door de Arabieren gesticht en heeft 1.312 inwoners (2010) en een oppervlakte van 67 vierkante kilometer. Almendral ligt in de provincie Badajoz, dertig kilometer van de Portugese grens en ter hoogte van Lissabon. De hoofdstad van de provincie heet ook Badajoz (150.000 inwoners) en ligt 36 kilometer noordelijker. Deze provincie heeft een oppervlakte van 21.657 vierkante kilometer. (Oppervlakte van Nederland: 41.526 vierkante kilometer).

Ten noorden van de provincie Badajoz ligt de provincie Cáceres. Beide provincies liggen in de streek Extremadura. De rivier el Guadiana, die 130 kilometer ten zuiden van Madrid ontspringt, doorkruist de provincie en de stad Badajoz zelf. De rivier vervolgt haar loop door het buurland Portugal om uiteindelijk in de Atlantische Oceaan uit te monden.

Het klimaat is erg droog, men verbouwt o.a. katoen en graan. De bevolkingsdichtheid is nog steeds erg klein, 25.78 bewoners/km2. Ter vergelijking: in Nederland 373 bewoners/km2. Het landschap is ruw en ruig. De dorre vlaktes zijn schraal begroeid net zoals de rotsachtige bergen waar geiten en schapenkuddes naar voedsel zoeken.
In het verre verleden zijn in deze streek een aantal Conquistadores (veroveraars van (Latijns-) Amerika geboren: in het dorp Barcarrota, 12 kilometer zuidelijker, Hernando de Soto, veroveraar van Florida. In het stadje Jerez de los Caballeros, 36 kilometer zuidelijker, Núñez de Balboa, veroveraar van de Stille Oceaan en ontdekker van Perú. Diego Alvarez de Almendral werd in Almendral geboren. Hij ‘deed mee’ met de veroveraars van Perú. Zijn dorpsgenoot Pedro Esteban del Manzano, in 1516 geboren, was een van de veroveraars van Chili in 1539. Ook Cortés en Pizarro komen uit de streek Extremadura.

Victor Sánchez